Om oss

FINSAM - Samordningsförbundet Landskrona-Svalöv

Om FINSAM

Den 1 januari 2004 trädde lagen om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser i kraft (Finsam). Det var tydligt att något behövde göras för att fler medborgare skulle klara av att försörja sig själva på ett hållbart och meningsfullt sätt. Det kostade samhället för mycket att en stor andel av befolkningen stod utanför arbetsmarknaden under långa perioder.

Att lösa komplexa samhällsutmaningar kräver samverkan. Därför etablerades samverkansförbund över hela landet. FINSAM Landskrona Svalöv är ett av idag cirka 80 förbund som tillsammans med medlemsparterna Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommun och region arbetar för att uppfylla lagens syfte: en stärkt samverkan för en hållbar välfärd och fler medborgare i sysselsättning.

Medlemsparterna är de som finns närmast individen, samverkansförbunden stödjer och utvecklar arbetssätt som täpper till glapp och tar hänsyn till individens hela livssituation.

Individens fokus i fokus

På FINSAM Landskrona Svalöv (FLS) brukar vi säga att vi sätter ”individens fokus i fokus”.

Centralt för vårt arbetssätt är tjänstelogiken som säkerställer individens perspektiv och i mötet med parterna. Vi försöker alltid använda oss av befintliga resurser när vi stödjer samverkan. Individens egna, och de som finns hos medlemsparterna och andra relevanta aktörer. Allt för att skapa social hållbarhet på både individ- och samhällsnivå.

Eftersom vi ser tjänstelogiken som en nyckel till ett lyckat samverkansarbete, är kunskapsdelning och utbildning hos medlemsparterna inom området en viktig del av vår verksamhet.

Uppdrag

Vårt arbete sker i form av stöd till uppdrag som formuleras tillsammans med medlemsparterna utifrån identifierade behov.

Ett uppdrag är en insats som från start integreras i medlemsparternas ordinarie verksamhet. Uppdragen kan ha olika karaktär och vara riktade mot olika målgrupper.

Det kan handla om en utbildningsinsats för en medlemsparts medarbetare inom ett visst ämne, en utforskande insats för att ta reda på mer om ett identifierat behov hos medborgarna eller att konkret möjliggöra arbetsträning och praktik.

Varje uppdrag har en uppdragsledare som leder uppdraget operativt.

Aktuella uppdrag hittar du här.

Organisation

FINSAM Landskrona Svalövs roll i uppdragen är att ge finansiering och systematiskt stöd till uppdragsledare och verksamhet under uppdragets gång. Hos oss arbetar erfarna utvecklingsledare; var och en med väl etablerade kontaktnät inom relevanta områden.

I FINSAM:s styrelse finns alla medlemsparter representerade. Förbundschefen leder det strategiska och långsiktiga arbetet. Det omfattar bland annat en årlig behovsanalys som genomförs tillsammans med parterna, där man identifierar kompetens- och samordningsbehov.

Behovsanalysen ställer frågorna:

Vad kan bli bättre? Hur kan FINSAM bidra?

Hur kan vi utnyttja befintliga resurser, inklusive individens egna, på ett sätt som skapar värde?

Styrelsen 2023–2026

Aase Jönsson, ordförande                          Svalövs kommun
Torbjörn Brorsson, vice ordförande        Landskrona stad
Margareta Johansson                                 Region Skåne
Cecilia Braun                                                Försäkringskassan
Peter Mauritzson                                         Arbetsförmedlingen

Ersättare:

Eva Örtegren                                                Landskrona stad
Anneli Persson                                             Svalövs kommun
Mecide Özer                                                  Region Skåne
Maria Brantmark Lennartsson                 Försäkringskassan
Gunilla Ljungner                                         Arbetsförmedlingen